Bereken uw BMR en uw AMR

BMR - Basal Metabolic Rate - Basale Metabolisme in Rust

Het is belangrijk dat je vertrouwd raakt met jouw metabolisme in rust ('werkelijke stofwisseling'), de snelheid waarmee je lichaam calorieën gebruikt en verbrandt. De enige manier om gewicht te verliezen is om de calorieën van je basale metabolisme in rust te verbranden, dit brengt je een stap dichter bij jouw ideale gewicht - of je doel nu gewichtsverlies of gewichtsbehoud is.

Uw BMR: calorieën

Jouw BMR geeft het minimale aantal calorieën aan dat je lichaam iedere dag nodig heeft om in rust goed te functioneren, voor hartslag, ademhaling en bloedsomloop. Dus het aantal calorieën dat je lichaam in 24 uur nodig heeft voor de stofwisseling, afgezien van de extra energie die je verbruikt bij inspanning.

Na iedere 2 kilo gewichtsverlies dient de BMR opnieuw te worden berekend, omdat deze bij gewichtsverlies steeds verandert.

AMR - Active Metabolic Rate of Actieve Stofwisselingswaarde

De AMR is uw BMR met het aantal calorieën dat iedere dag nodig is voor basisbeweging en andere activiteiten. Omdat de AMR afhankelijk is van de hoeveelheid dagelijkse activiteit, zal deze hoger liggen als je meer beweegt. Je berekent je AMR door jouw BMR te vermenigvuldigen overeenkomstig jouw bewegingsniveau.

Uw AMR in calorieën:

 

In welke categorie val ik ?

Extra licht
1.3 (mannen & vrouwen)
Inclusief de dagelijkse bezigheden, bijv. koken, strijken, autorijden, staan
Licht
1.6 (mannen) / 1.3 (vrouwen)
Iets meer activiteit bijv. golf, wandelen (5 km per uur), voor de kinderen zorgen, huishoudelijke taken
Matig
1.7 (mannen) / 1.6 (vrouwen)
Fietsen, tennis, dansen, skiën, hardlopen
Zwaar
2.1 (mannen) / 1.9 (vrouwen)
Rugby, voetbal, bergbeklimmen, aerobics

Nu je jouw BMR en AMR kent, moet je nog leren hoe je deze in je dagelijkse leven in de praktijk brengt. Om je gewenste gewicht te behouden, moet jouw dagelijkse calorieëninname gelijk zijn aan jouw AMR (+/- 100 calorieën)